Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Sunt beri ușoare, răcoritoare și hrănitoare. În franceză, saison înseamnă sezon, cu referire la perioadele climatice ale anului. Sezonul cel mai potrivit pentru aceste beri se afla la sfârșitul iernii și începutul primăverii.
Aceste beri au fost foarte populare acum 150 de ani, dar astăzi sunt aproape necunoscute marelui public.
Acum se mai produc doar câteva beri Saison. În general se folosesc malțuri pale, uneori cu adaus de ovăz și puțin zahăr. La fierberea mustului se adaugă o gamă largă de mirodenii și vegetale, de la piper alb la coji uscate de portocală.
Rețeta este concepută pentru un vas de fierbere de 30 litri.
Cantitate de bere: 23 litri
Amăreală: 16,4 IBU
Culoare: 17,1 EBC
Conținut de alcool aprox. 5,6%
Ingrediente | ||||
Malț | Malț Pilsner
Munchen Malț grău |
3,6 kg
900 g 200 g |
||
Hamei | Magnum
Styrian golding |
15 g
20 g |
||
Drojdie | Belgian saison | 11,5g |
Alte ingrediente: miere 200g – se adaugă în ultimele 5 minute ale firebrii mustului
Brasajul
- În 13 litri de apă de 60 0C se adaugă malțul și se încălzește până la 65 0 Se menține această temperatură 60 de minute.
- Se utilizează 16 litri de apă caldă de 65 0C pentru clătirea terciului.
Fierberea
- Se fierbe în total 70 minute.
- Adăugarea hameiului:
- La începutul fierberii: 15 g hamei Magnum
- La sfărșitul fierberii: 20 g hamei Styrian golding
Fermentația
- Se răcește mustul la 24 0C și se adaugă drojdia
- Temperatura de fermentație: 24 0C
- Perioada de fermentație: 7-10 zile
- Fermentația în sticle: 3 săptămâni la temperatura de 12 0C