Ce este berea artizanală?

Berea artizanală este produsă în cantități mai mici, prin fermentație naturală și cu ingrediente naturale. Este produsă în microberării cu capacități reduse.

Berea artizanală poate fi făcută şi în casă pentru consum propriu.

 

Ingredientele necesare pentru a produce bere artizanală

  • Apă
  • Malț
  • Hamei
  • Drojdie
  • Alte ingrediente în funcție de rețeta aleasă

Echipamentul minim necesar pentru producerea berii în casă

  • Vas (oală) inox de 10-50 l, în funcție de volumul de bere propus
  • Găleată din plastic cu sită de filtrare- pentru separarea mustului de malt și ulterior pentru fermentare
  • Un vas din plastic pentru culegerea mustului
  • Sistem de răcire- pentru răcirea rapidă a mustului
  • Alte echipamente: sită separator pentru hamei, termometru, densimetru, capace, capsator pentru capace

Etapele producției de bere artizanală 

  • Brasajul – Este operația prin care malţul măcinat și cerearele măcinate se combină în apă fierbinte. În funcție de rețeta aleasă se lasă aproximativ o oră într-un interval de temperatură de 60-750 C. Astfel se obține plămâda. În această etapă amidonul se transformă în zahăruri simple.
  • Filtrarea mustului – Este operația prin care se separă mustul de malt
  • Fierberea mustului – În această etapă se încălzește mustul obținut până la temperatura de fierbere și se adaugă hameiul. De obicei timpul de fiebere este între 60-90 minute.
  • Răcirea mustului – Se realizează cu ajutorul unui system de răcire, care permite răcirea rapidă a mustului pentru creșterea calității berii
  • Fermentația – Pentru a începe fermentația se adaugă drojdia. Procesul de fermentație durează aproximativ o săptămână, dar depinde de tipul de bere dorit.
  • Maturarea (fermentația secundară) – Berea este transferată în sticle și se adaugă zahăr pentru formarea dioxidului de carbon. În această etapă care durează căteva săptămâni, în bere se formează încă substanțe importante care vor da un gust specific berii și se clarifică berea.

Observații:

Berea poate fi preparată și din extract de malț. În acest caz, nu mai este nevoie de brasaj și de filtrare. Extractul de malt se dizolvă în apă și se continua procesul conform etapelor de mai sus.

Link: Producerea berii artizanale:  

https://www.youtube.com/watch?v=wjXAWERnQew&t=112s

https://www.youtube.com/watch?v=3WvpyChU-A4

https://www.youtube.com/watch?v=qCW-SVPCw4Y