Doppelbock (adică “dublu bock”, stil de bere numit şi “fastenbier”, adică “bere tare”) denumeşte beri mai tari şi, de obicei, mai închise la culoare decât berile bavareze de tip bock.
Gustul de malţ este predominant, iar cel amărui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere doppelbock standard are circa 7% alcool, dar există şi versiuni mai tari, cu 10-13% alcool.
Rețeta este concepută pentru un vas de fierbere de 30 litri.
Cantitate de bere: 23 litri
Amăreală: 20,4 IBU
Culoare: 31,8 EBC
Conținut de alcool aprox. 7,5%
Ingrediente | ||||
Malț | Malț Pilsner
Munchen |
2,8 kg
4,2 kg |
||
Hamei | Challenger
Styrian golding |
20 g
20 g |
||
Drojdie | Tip lager | 11,5g |
Brasajul
- În 19 litri de apă de 60 0C se adaugă malțul și se încălzește până la 65 0 Se menține această temperatură 60 de minute.
- Se utilizează 10 litri de apă caldă de 65 0C pentru clătirea terciului.
Fierberea
- Se fierbe în total 70 minute.
- Adăugarea hameiului:
- La începutul fierberii: 20 g hamei Challenger
- La 40 de minute după firbere: 20 g hamei Styrian golding
Fermentația
- Se răcește mustul la 20 0C și se adaugă drojdia
- Temperatura de fermentație: 12-16 0C
- Perioada de fermentație: 7-10 zile
- Fermentația în sticle: 3 săptămâni la temperatura de 3-4 0C