În berea de grâu jumătate din malțul de orz este înlocuit cu malț de grâu. Se mai numește și bere albă (Weissbier sau witbeer), datorită rădăcinii etimologice comune pentru „grâu” și „alb” în limbile germanice. Aceste beri au un grad de amăreală scăzut.
Rețeta este concepută pentru un vas de fierbere de 30 litri.
Cantitate de bere: 23 litri
Amăreală: 15,3 IBU
Culoare: 6,3 EBC
Conținut de alcool aprox. 5%
Ingrediente | ||||
Malț | Malț de grău
Malț Pilsner |
2,7 kg
2,3 kg |
||
Hamei | Hallertauer
Saaz |
25 g
12 g |
||
Drojdie | Safale T-58 | 11,5g |
Brasajul
- În 12,5 litri de apă de 60 0C se adaugă malțul și se încălzește până la 65 0 Se menține această temperatură 60 de minute.
- Se utilizează 16 litri de apă caldă de 65 0C pentru clătirea terciului.
Fierberea
- Se fierbe în total 70 minute.
- Adăugarea hameiului:
- La începutul fierberii: 25 g hamei Hallertauer
- La începutul fierberii: 12 g hamei Saaz
Fermentația
- Se răcește mustul la 22-24 0C și se adaugă drojdia
- Temperatura de fermentație: 18-22 0C
- Perioada de fermentație: 7-10 zile
- Fermentația în sticle: 3 săptămâni la temperatura de 12 0C